Werken aan de leefbaarheid

Bij WOONopMAAT komen geregeld meldingen binnen over vuil: in de lift, de hal, de boxgangen en op de galerijen, maar ook de rotzooi op straat is velen een doorn in het oog: zwerfvuil én erger; in sommige buurten zijn grofvuildumpingen bijna dagelijkse routine aan het worden. Tijd voor actie.

Prettig wonen begint met goede afspraken. Duidelijke woon- en leefregels die ervoor zorgen dat de woonomgeving netjes blijft en de leefgeluiden binnen de perken. Op de eerste plaats een zaak voor de bewoners zelf, maar ook WOONopMAAT doet het nodige om de leefomgeving in en rond onze gebouwen op peil te houden. In de grotere appartementencomplexen en flatgebouwen zijn onze  complexbeheerders dagelijks actief. Naast het schoonmaken van de gemeenschappelijke ruimten, zorgen de complexbeheerders dat alle bewoners zich aan de algemene woon- en leefregels houden. Maar een van de grootste ergernissen – de grofvuildumpingen – vraagt om een meer gecoördineerde aanpak. Om dat probleem aan te pakken gaat WOONopMAAT binnenkort samenwerken met ReinUnie en de gemeente Heemskerk. Een aanpak waarbij u als bewoner ook een steentje kunt bijdragen.

Goed humeur. Peuken in hal, hondenpoep in de lift, wildplassers in de boxgangen, grof vuil vlak voor de entree, fietsen op de galerijen en vuilniszakken die er vanaf worden gegooid; de top-10 woon- en leefregels van de torenflat wordt dagelijks overtreden. Complexbeheerder Jonathan van Gemeren van WOONopMAAT kijkt eigenlijk nergens meer van op. Elke morgen om zeven uur bindt hij de strijd aan tegen het vuil en de verloedering. Zijn wapens: de Spaanse mop, een voorraad vuilniszakken, een dosis mensenkennis en een goed humeur. Dat laatste is hard nodig, het komt regelmatig voor dat zijn grondige schoonmaakwerk al de volgende dag teniet is gedaan. Dan begint hij weer van vooraf aan. Jonathan: “Je hebt wel eens van die dagen dat je denkt dit had ik toch gisteren al schoongemaakt? Dan zijn er weer wildplassers in de boxgangen geweest, of zelfs mensen die een grotere boodschap achterlaten.” Toch gaat Jonathan elke dag met plezier naar zijn werk: ‘Het werk is heel gevarieerd. Geen dag is hetzelfde. Als complexbeheerder heb je veel contact met de bewoners. Dat maakt het leuk. Veel mensen zijn ook wel blij met ons werk. Wij zorgen ervoor dat het er weer goed en fris uitziet, al is dat soms maar voor één dag.”

Overtredingen. Het werkterrein van Jonathan van Gemeren beslaat vier complexen die samen goed zijn voor zestien appartementencomplexen. Hij werkt ze dagelijks alle zestien af. Met hem zijn er nog drie andere complexbeheerders van WOONopMAAT actief. Het takenpakket van de beheerders is breed: naast het schoonmaken van de centrale ruimten zoals de lift en hal, het repareren of doorgeven van technische storingen, hebben de complexbeheerders ook een sociale functie: ze spreken de bewoners die de woon- en leefregels overtreden aan op hun gedrag. Een belangrijke taak; er gaat geen dag voorbij zonder een overtreding. Jonathan: “De meest voorkomende zaken zijn fietsen en vuilniszakken op de galerij. Het komt ook voor dat iemand een vuilniszak over de galerij naar beneden gooit. Als ik zeker weet wie het gedaan heeft, bel ik even aan om te zeggen dat dit niet de bedoeling is. De meeste mensen reageren daar goed op, al zijn er ook bewoners die het minder waarderen.’  Is Jonathan nooit bang om ergens aan te bellen? ‘Nee,’ zegt hij resoluut, ‘dan had ik een ander vak moeten kiezen. Ik vraag ook altijd netjes of ze hun vuilniszakken willen opruimen of hun hond aanlijnen. Dan gebeurt het ook.’ En dan lachend: ‘Maar misschien heb ik mijn postuur ook wel mee.”

Signaleren en doorgeven. Naast het schoon en netjes houden van het gebouw zelf, doet de complexbeheerder ook veel voor de directe omgeving. Als de bosjes voor een complex gesnoeid moeten worden, geeft Jonathan dit door aan de gemeente. Maar ook zwerfvuil voor de deur of op de parkeerplaats wordt aangepakt. Jonathan: “WOONopMAAT is niet verantwoordelijk voor de troep op straat, maar als ik het zie haal ik het altijd weg. Vaak in samenwerking met de mensen van de ReinUnie en IJmond Groen. Als het om  grofvuildumpingen gaat, geef ik het door aan de buurtmeester. Dan wordt het een taak voor de reinigingspolitie. Wat dat betreft heb ik echt een puur signalerende taak. Als een iemand zijn bankstel of ijskast buiten zet, staat er binnen de kortste keren weer een stoeltje naast of paar zakken puin. Dat kan van bewoners zijn, maar net zo vaak van mensen uit andere buurten of gemeenten. Het komt ook voor dat mensen een volgeladen auto leeghalen op staat. Soms krijg ik wel eens een kenteken door van een bewoner. Dat is handig want daar kun je echt iets mee.” Jonathan staat positief tegenover de nieuwe aanpak van  grofvuildumpingen door WOONopMAAT, de gemeente Heemskerk en de ReinUnie: “Vuildumpingen staat in de top 3 van ergernissen in de wijk. Het wordt tijd dat het echt gevolgen gaat hebben. Nu komen mensen er vaak nog ongestraft mee weg. Als er meer bekeurd gaat worden, zal dat zeker preventief werken.”

Dan is het voor Jonathan weer tijd om verder te gaan met zijn dagelijkse ronde. Hij trekt de liftdeur open. Er liggen wat peuken in een hoek, de spiegel zit vol vetvlekken. “In ieder geval geen uitwerpselen vandaag,” constateert hij nuchter. “Die spiegel maak ik zo even schoon.” Na zijn rondgang door de boxgangen en de galerijen, inspecteert hij de stoep voor de flat. Er liggen glasscherven, Jonathan ruimt het meteen op. Vanaf de galerij op de tweede verdieping roept een vrouw: “Hé Jona, doe je het wel een beetje netjes?” “Ja, natuurlijk,” roept hij vrolijk terug. “Haal jij dan zo even je fiets van de galerij?” “Voor jou altijd,” is het antwoord. In de verte komt een man met een hondje aanlopen. De man zwaait, zijn hond rent enthousiast op Jonathan af. “Behalve veel bewoners ken ik ook alle honden hier,” zegt hij terwijl hij het dier over zijn kop aait. “En ze kennen mij ook. Ook dat maakt mijn werk leuk.”

<in kader>Regels aanbieden grofvuil. Grofvuil mag nooit zomaar op straat worden gezet, ook niet een klein beetje. Dat is strafbaar en kan een fikse bekeuring – tot 150 euro – opleveren. Hebt u grofvuil dan kunt u dit laten ophalen door de gemeente; u mag vijf keer per jaar een kuub grofvuil aanbieden. Hiervoor dient u zelf telefonisch een afspraak te maken, twee weken van te voren. Het grofvuil mag pas buiten worden gezet op de ochtend dat het wordt opgehaald. Kunt u hier niet op wachten, dan kunt u uw grofvuil (maximaal 500 kilo per jaar) ook zelf wegbrengen naar de Tolweg (afvalbrengstation Tolhek). Voor de duidelijkheid: grofvuil is al het afval dat niet in een vuilniszak past en niet onder chemisch afval valt. Bel voor grofvuil: (0255) 566 166.

<in kader>Gezamenlijke aanpak vuildumpingen. Vuildumpingen zijn een grote bron van ergernis. Het doet afbreuk aan de leefbaarheid en bovendien trekt vuil op straat weer andere vuildumpingen aan. Reden voor de gemeente Heemskerk om de grofvuildumpingen, samen met ReinUnie en WOONopMAAT, extra aan te pakken. Vanaf augustus 2007 wordt in een aantal buurten extra gecontroleerd op vuildumpingen en – zo mogelijk – bekeurd. Er wordt alles op alles gezet om de daders te achterhalen. Iedereen kan daarbij helpen. Weet u wie de daders zijn of het kenteken van hun auto, geef dit dan door aan de gemeente of de buurtmeester. Hoe groter de pakkans, hoe groter het effect van deze actie.

Thuis in de IJmond, najaar 2007, magazine van woningcorporatie WOONopMAAT, foto: Marco Keyzer, tekst: Moniek Moorman

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: